Lečenje cisti na štitnoj žlezdi

Ciste štitne žlezde predstavljaju proširene regije štitne žlezde ispunjene tečnošću koje mogu biti male (manje od 1 cm) ili prilično velike.

Cista, po definiciji, sadrži tečnost. Kompleksne ciste, kao i bilo koji drugi čvorići štitne žlezde, treba da procene stručnjaci uz pomoć ultrazvuka i citopatologije štitne žlezde kada su naznačeni kriterijumi za biopsiju ili uzorkovanje ćelija.

Cistični čvorovi mogu ostati stabilni, povremeno se smanjiti, a ponegde nastaviti da se šire. Neke ciste se mogu brzo proširiti zbog krvarenja ili krvarenja unutar ciste. Ciste koje se brzo proširuju mogu postati simptomatske, stvarajući vidljive kvržice u vratu, bol, otežano gutanje i vrlo retko promenu glasa.

Ciste koje su potpuno napunjene tečnošću imaju mnogo manji rizik od raka štitne žlezde u poređenju sa cistama koje imaju čvrste komponente. Dijagnoza cistične lezije štitne žlezde može se postaviti u trenutku ultrazvuka ili nakon biopsije kada se dobije tečnost iz štitne ciste.

Spontano razlučivanje štitne ciste je retko, ali može se javiti u čak 15% slučajeva. Većina velikih cista ili složenih cista treba biti aspirirana finom iglom da bi se isključila mogućnost malignosti.

Delimično cistični čvorovi koji sadrže najmanje 50% čvrstog tkiva, imaju rizik od maligniteta. S druge strane, cistični čvorovi sa manjim čvrstim komponentama imaju mnogo niži rizik od raka štitne žlezde, obično manji od 5%.

Čistim cistama na štitnoj žlezdi može se upravljati na različite načine. Najčešće se ciste štitne žlezde veličine 3 cm ili manje čiste i prate njihove potencijalne promene. Alternativni pristupi za uklanjanje cisti na štitnoj žlezdi su mnogi, uključujući aspiraciju i ubacivanje etanola ili druge ablativne pristupe.

Operacija štitne žlezde efikasno uklanja ciste, ali se obično ne praktikuje ako nema više velikih cista i ako nisu uočljive ili simptomatske.

Uz pomoć Femina Tiro čaja od 25 različitih lekovitih biljaka koje utiču na rad štitne žlezde, ciste i čvorići nastale na njoj će nestati, a nivo tiroksina i tironina dovešće na normalu. Uz naš čaj vaša štitna žlezda će doživeti preporod, vratiti normalne funkcije, a cista na štitnoj žlezdi će nestati.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart