Hipotireoza (usporen rad štitne žlezde)

Hipotireoza je stanje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona da bi zadovoljila potrebe organizma. Odnosno, štitna žlezda je neaktivna.

Hormoni štitne žlezde regulišu metabolizam ili način na koji telo koristi energiju. Ako je nivo tiroksina nizak, mnoge telesne funkcije usporavaju. Štitna žlezda se nalazi na prednjem delu vrata ispod grkljana i ima dva dela, po jedan sa svake strane dušnika. To je endokrina žlezda, koju čine posebne ćelije koje stvaraju hormone. Hormoni su hemijski glasnici koji prenose informacije u organe i tkiva tela, kontrolišući procese poput metabolizma, rasta i raspoloženja. Proizvodnja hormona štitne žlezde regulisana je hormonom koji je stimuliše (TSH), a koji stvara hipofiza. Ovo, zauzvrat, reguliše hipotalamus, područje mozga. TSH obezbeđuje stvaranje dovoljno hormona štitne žlezde da bi se zadovoljile potrebe organizma.

Simptomi

Simptomi postojanja hipoterioze su mnogobrojni: umor, dobijanje na težini, netolerancija na hladnoću, usporen rad srca, bolovi u zglobovima i mišićima, grčevi i slabost, zatvor, suva koža, tanka, lomljiva kosa ili nokti, smanjeno znojenje, visok holesterol, natečeno lice, stopala i ruke, nesanica, gubitak libido, ponavljajuće infekcije mokraćnih i respiratornih puteva, anemija i depresija.

Ukoliko se hipotireoza ne leči, mogu se pojaviti još neki simptomi, kao što su: promuklost, natečenost u licu, usporen ritam srca ili gubitak sluha.

U slučaju da se razvije kod dece ili tinejdžera, znakovi i simptomi su uglavnom isti kao kod odraslih. Međutim, mogu se takođe pojaviti i drugi simptomi kao što su: usporen rast odložen, usporen mentalni razvoj ili kasni pubertet

Hipotireoza se razvija sporo. Simptomi mogu dugo da prođu nezapaženo, a takođe, mogu biti nejasni i opšti. Simptomi se kod pojedinaca veoma razlikuju. Jedini način za dobijanje konkretne dijagnoze je test krvi.

U slučaju da primetite neki od gore navedenih simptoma, savetujemo da se obratite svom lekaru.

Lečenje

Lečenje hipotireoze usmereno je na dopunu hormona štitne žlezde.

Uz odgovarajuće lečenje, nivo hormona štitne žlezde, treba da se vrati u normalu.

Takođe, uz pomoć Femina Tiro čaja od 25 različitih lekovitih biljaka koje utiču na rad štitne žlezde dovešćete nivo tiroksina i tironina na normalu i vaša štitna žlezda će doživeti preporod.

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart